2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A héten akkordot váltottak a világ leghosszabb és leglassúbb Cage-orgonakoncertjén

2006. január 06. 18:12, utolsó frissítés: 18:14

Ezen a héten akkordot váltottak a világ leghosszabb és leglassúbb koncertjén. A németországi Halberstadtban szó szerint veszik az avantgárd műveket író John Cage (1912-1992) Organ2/ASLSP című művét – a rövidítés amilyen lassan csak lehet-et jelent.

A mű előadását azért nyújtják el pont 639 évre, mert a koncert startjakor ennyi idő telt el Németország első pneumatikus orgonájának üzembe helyezése óta.

A koncert 2001. szeptember 5-én 17 hónapos, a kottában szigorúan előírt bevezető szünetjellel kezdődött. Az orgonaművet egyébként 20 perc alatt is le lehetne játszani – mindössze négy oldalas a partitúra. A bevezető alatt sem csak csend "szólt", az orgona fújtatóiban finoman áramló levegő neszét is lehetett hallani a halberstadti Burchard-templomban.

Ezután az első akkord 2003. február 2-án szólalt meg – a szervezők nagyszabású ünnepséget tartottak a hangzat tiszteletére. Ezután ugyanaz a gisz moll akkord szólt egészen 2004 júliusáig, amikor is következett egy újabb hang, egy esz, illetve kettő, oktávnyi különbséggel, és ez szólt január 5-ig.

A "nyitányt", a 17 hónapnyi fújtatást automatával oldották meg. Az akkordokat az orgona billentyűzetére helyezett súlyok szólaltatják meg, ezeket mindig szakértő orgonista pakolgatja. A 2001-es startnál mintegy háromszáz zenebarát volt jelen. A Cage-koncert a terv szerint 2640-ben ér véget. További információ, hogy a koncert helyszínét 1808-ban apácák hagyták sorsára, így a templom 2001-ig disznóól volt. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS