2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tavaly először haladta meg a román savanyú káposzta export az importot

2006. január 04. 13:24, utolsó frissítés: 13:24

Tavaly először történt meg, hogy Románia nagyobb mennyiségben exportált savanyított káposztát, mint amennyit importált, ami a szakemberek szerint egyik első jele annak, hogy aki nyereséget akar a mezőgazdaságból, még találhat “szűz területet”.

A News.ro információi alapján 2003-ban a káposzta külkereskedelmi mérlege 12 ezer eurós deficittel zárult, miután csak Magyarországról 17 tonna érkezett, miközben az export 4 tonna volt. A Statisztikai Hivatal úgy tudja, Németország is jelentős káposzta-beszállítója Romániának, ugyanis a német ételeket felszolgáló vendéglők jobban szeretik a borban savanyított káposztát, mint a hazait, amelyiknek illata gyakran szélsőséges elemeket tartalmaz, azaz büdös.

2005-ben aztán a savanyított káposzta külkereskedelmi mérlege Románia javára billent, mert sikerült kihasználni a termék iránti európai keresletet, így az export 21 tonna, az import pedig 19 tonna volt. Persze a statisztikusok nem értik, miért kell Kínából, Hollandiából vagy Liechtensteinből hozni káposztát.

Tény, a mezőgazdasági szakemberek szerint egyelőre remek üzlet a megfelelő körülmények között gyártott, csomagolt savanyú káposzta, hisz az export mellett a hazai üzletekbe is érdemes beszállítani. S nem csupán káposztát, hanem más, zacskós savanyúságokat is. (nyugati jelen)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS