2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kísérleti hullámerőmű a portugál tengerparton – kígyókkal

2006. január 04. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

Az energetikusok szerint a tenger csaknem állandó hullámzása sokkal biztonságosabb alternatív energiatermelési módszer, mint szélerőműveket építeni. Ennek bizonyítására a portugál atlanti tengerpartoktól öt kilométernyire, Setubal közelében egy kísérleti hullám-erőmű telepet építettek.

A Pelamis nevű energiaátalakító "generátorai" négy, egyenként 35 méter hosszú és négy méter átmérőjű, zárt műanyagcsőből állnak, amelyeket csuklós közszerkezettel kapcsolnak egymás mögé. A kereken 150 méter hosszú "tengeri kígyót" az aránylag sekély partokon horgonyozzák le, ahol már meglehetősen magasra buknak a megtörő hullámok.

A hullámokon mozgó kígyó-elemek egymáshoz képest le-fel görbülő helyzetbe kerülnek, így a közdarabjaikba szerelt csuklók mozgása működteti a beépített kis áramfejlesztőket (akár egy karos kézi szivattyút).

Az így generált áramot szigetelt kábeleken vezetik a parti centráléhoz. Tucatnyi kígyót alkalmazva, erős hullámzásban már 2,25 megawattnyi teljesítmény nyerhető, annyi, amennyivel egy 1500 lakásos partmenti települést elláthatnak árammal. A parti központban a viharos időben túltermelt energiát akkumulátorokban tárolják, és az ott ritka szélcsendekben belőlük látják el a falucska villamos hálózatát. (mti-press)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS