2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Stockholm: "zsúfoltságadót" fizetnek a belvárosba behajtók

2006. január 03. 18:06, utolsó frissítés: 18:06

A torlódások és a levegőszennyezés csökkentéséért Stockholmban is megadóztatják kedd reggeltől mindazokat, akik autójukkal behajtanak a város központjába. A belvárosban autózók napszaktól függően 10-20 korona (377-760 ezer lej) "zsúfoltságadót" kötelesek fizetni hétköznapokon, a 6:30-tól 18:29-ig tartó időszakban.

Éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a behajtás ingyenes: kivételt képeznek a külföldi, vagy diplomáciai rendszámú autók, a taxik, buszok, motorkerékpárok, a mozgássérültek autói és a levegőt kevésbé szennyező, alternatív üzemanyagot használó kocsik.

A város meghatározott pontjain speciális érzékelőket helyeznek el, amelyek leolvassák a hatósugarukba kerülő gépkocsik szélvédőjén elhelyezett chipet. Minden leolvasást regisztrál egy központi komputer, amely aztán kiállítja a számlát a kocsi tulajdonosának. A díjfizetés kísérleti jelleggel július 31-ig lesz érvényben. A stockholmiak azt követően népszavazáson döntik el, hogy a "torlódásadót" fenntartják, és állandósítják-e, vagy sem.

A város vezetése a kezdeményezéstől azt várja, hogy a Stockholmban dolgozó bejárók közül sokan otthon hagyják ezentúl gépkocsijukat, és a tömegközlekedést választják. A honatyák reményei szerint a behajtók megadóztatása révén 15%-kal csökken majd a forgalom a legforgalmasabb belvárosi utcákon. Hasonló intézkedést vezettek be az elmúlt években Londonban, Oslóban és Szingapúrban is. (mti-panoráma/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS