2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Veszélyben a jegesmedvék: nem bírják az úszást az alultáplált állatok

2006. január 03. 12:58, utolsó frissítés: 12:58

A hőmérséklet emelkedése miatt a nyári időszakban olvad a jég az Északi-sarkon és ez veszélyezteti a jegesmedvék és az ott élő állatok életét. 1978 óta 35 százalékkal kisebb területet fed nyáron a jégtakaró, a jég vastagsága pedig 40 év alatt 40 százalékkal lett vékonyabb.

Az északi-sarki állatok egyik fontos lételeme a jég. A jegesmedve, amelyből jelenleg 22 ezer példány él, egyre kevesebb kis jégszigetet talál, ahol órákon keresztül várhatja kedvenc csemegéjének, a fókának a vízből való felbukkanását.

Ilyen szigetek keresése közben ma már egyre hosszabb távolságot kell úszva megtennie és a kutatók egyre több megfulladt állattal találkoznak. Bár a medvék ügyes úszók - 30-40 kilométert nagyobb fáradtság nélkül képesek megtenni a tengervízben - az új helyzetben gyakran kénytelen 100 kilométert is leúszni.
Megesik, hogy sokkal kevesebb élelemmel, például madártojással kell megelégedniük, ez azonban alultápláltsághoz, és ugyancsak pusztulásukhoz vezet, mivel egy kifejlett állatnak napi 2 kg zsírra van szüksége. A nyári időszak kitolódása júniustól októberig öt nehezen túlélhető hónapot jelent nekik - írta Corriere della Sera című olasz napilap.

A kutatók szerint a felmelegedés és a széndioxid okozta üvegház-hatás miatt a nyári jégtakaró 2080-ra teljesen el is tűnhet, akkor pedig eltűnnek a jegesmedvék is. A fajta sorsa annyiban függ az embertől, amennyiben az ember felelős ezért az ökológiai károkozásért. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS