2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új emlőst fedeztek fel Borneóban?

2005. december 06. 14:03, utolsó frissítés: 14:12

Szakemberek rejtélyes, új emlőst fedeztek fel Borneó sűrű erdeiben, mely akár egy új ragadozófaj is lehet. Az emlős - mely némileg nagyobb, mint egy házimacska -, sötétvörös szőrrel és hosszú, borzas farokkal rendelkezik. A WWF kutatóinak kamerája elé kétszer is bemerészkedett az éjszakai erdőben.

Alakja - valószínűleg hegyes orra, apró fülei és nagy, erőteljes hátsó lábai - azt sugallja, hogy húsevőről van szó. Bizonyos jellegzetességei a nyestre és a cibetmacskára emlékeztetnek, a kutatók szerint elképzelhető, hogy ezen csoportokhoz tartozik, de az is lehet, hogy teljesen új fajjal és csoporttal van dolguk.

Nick Isaac brit kutató szerint nem lesz egyszerű megállapítani, hogy az új élőlény tényleg új fajt képvisel, vagy a már ismert fajok új egyede. A kutatók megmutatták a fotókat a helyieknek, ám senki nem látta még az állatot ezelőtt. Stephan Wulffraat biológus elmondta, a borneói szakértők egy része is lemúrrra tippelt, ám a többség mégis úgy véli, ragadozó a megfigyelt állat.

A kutató szerint csak úgy tudhatják meg, milyen fajról is van szó, ha sikerül befogni egyet. A csapat már meg is próbálta elkapni az állatot ketrecekkel. Isaac szerint az állat befogása lehet az egyik megfelelő mód, ám az is igaz, hogy számos új fajt eddig a DNS-minták alapján azonosítottak a bogarak között is. Ha sikerülne szőrszálat, vagy ürüléket találniuk, és azokból mintát venni, akkor össze lehetne hasonlítani a DNS-t a rokon fajokéval. (hirado.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS