2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Haneke Rejtve című filmje nyerte az Európai Filmakadémia fődíját

2005. december 05. 11:36, utolsó frissítés: 11:36

Michael Haneke osztrák filmrendező Caché (Rejtve) című filmje nyerte az Európai Filmakadémia fődíját, ezt az alkotást minősítették az idei év legjobb európai filmjének.

Az Európai Filmakadémia díjait, "az európai Oscarokat" szombaton késő este osztották ki a berlini Treptow Arenában, immár 18. alkalommal. Haneke az irodalmi Nobel-díjas Elfriede Jelinek regényéből, A zongoratanárnőből készült filmjével vált igazán ismertté. Berlinben most díjazott filmje francia-osztrák-német-olasz koprodukcióban készült, de francia filmként tartják nyilván.

Haneke filmje a francia Daniel Auteuil-jel és Juliette Binoche-sal a főszerepben arról szól, hogy miként tör be egy jól szituált család életébe a félelem és a bizonytalanság, miután egy ismeretlen videofelvételt juttat el hozzájuk. A családfőt utoléri a múltja, utólag kell vezekelnie Algéria francia megszállása idején elkövetett tettéért.

Haneke filmjével más kategóriákban is gyűjtött be díjakat: neki ítélték a legjobb rendezőnek járó díjat, amelyet már Cannes-ban is megkapott, Auteuil a legjobb európai filmszínész, díjat kapott a vágás és az európai filmkritikusok elismerését is learatta a Caché.

A legjobb női főszereplő díját a német Julia Jentsch nyerte el Sophie Scholl alakjának megformálásáért. Jentsch a második világháborús müncheni ellenálló csoport, a Fehér Rózsa vezéralakjának szerepét Marc Rothemund filmjében játszotta el (Sophie Scholl - Die letzten Tage, Sophie Scholl - Az utolsó napok), s már a februári berlini filmfesztiválon is elnyerte a zsűri tetszését. Alakításáért a Német Filmdíjat is besöpörte.

Életműdíjat kapott a James Bond-szerepekkel összenőtt Sean Connery és Maurice Jarre francia zeneszerző, a "a világ filmművészetének gazdagításáért". (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS