2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Antifasiszták holttestein gyakoroltak az orvostanhallgatók a II. világháború után

2005. november 25. 12:06, utolsó frissítés: 12:06

Több száz halálra kínzott cseh antifasiszta holtteste került a német és osztrák egyetemek patológiai és anatómiai intézetébe, ahol a II. világháború után oktatási célokra használták ezeket.

A Mladá Fronta Dnes című cseh lap állításai szerint valószínű, hogy az egyetemek által oktatási célokra használt holttestek között volt Josef Gabcík és Jan Kubis teteme is, akik 1942-ben Prágában merényletben megölték Reinhard Heydrichet, a Cseh-Morva Protektorátus vezetőjét, a korabeli náci Németország harmadik legbefolyásosabb tisztviselőjét.

Gabcík és Kubis társaival együtt főbe lőtte magát, miután a nácik egy prágai templom kriptájában felfedezték rejtekhelyüket, s nem volt esélyük a menekülésre. A legolvasottabb cseh lap szerint a témáról először a berlini Humbold Egyetem tudósai beszéltek a nyilvánosság előtt. Jan Sechter cseh diplomata azt mondta, hogy ez a téma eddig tabunak számított.

A vasfüggöny ledőlése után azonban napirendre került az antifasiszták kárpótlása, majd ennek rendezése után ez az érzékeny téma is nyilvánosságot kapott. A kérdés élesen megosztja a szakértőket is.

Egyesek szerint a problémát végleg tisztázni kell, míg mások szerint nem szabad már ezzel foglalkozni. A prágai lap úgy tudja, hogy a cseh orvostanhallgatók pedig az egykori nácik tetemein tanulták az anatómiát és a bonctant a háború után. (hvg/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS