2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Non-stop kocsmázhatnak a britek

2005. november 24. 13:06, utolsó frissítés: 13:06

Éjfél óta Nagy-Britanniában is árusíthatnak alkoholt a vendéglátó- és szórakozóhelyek este 11 óra után. Külön engedéllyel rendelkező kocsmák akár éjjel-nappal is nyitva tarthatnak. Az új törvény bírálói szerint mindez csak további túlzott ivászatra bíztat majd, a kormány azonban úgy véli: itt az ideje felnőttekként kezelni az embereket.

Közel egy évszázada minden este úgy ér véget a brit pubokban – legkésőbb este 11 órakor -, hogy a villanyt fel-, a zenét lekapcsolják, az utcákat pedig elárasztják a részegek hordái, akik rosszabb esetben szétvernek mindent és mindenkit, ami és aki az útjukba kerül.

A kormány szerint mindez annak köszönhető, hogy a záróra előtt mindenki igyekszik a lehető legjobban lerészegedni, hogy így könnyebben elviselhesse a 11 órás villanyoltás fájdalmát. James Purnell, a kocsmai engedélyek kiadásáért felelős államtitkár szerint az új szabályozás véget vethet az ivási kényszernek.

„Amikor Angliában 1988-ban engedélyeztük az egész napos alkoholivást, az elfogyasztott mennyiség öt évig folyamatosan csökkent. Új-Zélandon amikor lazítottak a zárórán, a briteknél magasabb volt az alkoholfogyasztás, ma alacsonyabb. Tehát van bizonyíték arra, hogy pozitív hatása van annak, ha a felnőtt embereket felnőttként kezeljük” - mondta az államtitkár.

A bírák, a rendőrség és a brit ellenzék szerint azonban a hosszabb nyitva tartás hatása ennek pont az ellenkezője lesz. Azokkal az európai városokkal és üdülőhelyekkel példálóznak, ahová a britek rendszeresen járnak lerészegedni. Itt a rugalmas nyitva tartás azt eredményezi, hogy az ivást 11 óra után is angolos tempóban folytatják. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS