2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden tizedik francia férfi alkoholista

2005. november 24. 11:52, utolsó frissítés: 11:52

A franciák több mint fele dohányzik, alkoholista vagy túlsúlyos, illetve kövér az országos statisztikai hivatal (Insee) most közzétett felmérése szerint. A francia felnőttek mintegy 40%-ának vannak testsúlyos gondjai (az Egészségügyi Világszervezet kritériumai alapján), közel negyede naponta dohányzik, és 7%-a fogyaszt "túlzott mennyiségű" alkoholt a 2003-ban készült vizsgálat szerint, amelyben 21 ezer 18 éves és afölötti személyt kérdeztek meg.

A férfiak helyzete a súlyosabb: 75%-ukat érintik a korai halál e tényezői, míg a nőknek csak 56%-át. Ráadásul e kockázati tényezők valamelyike - főként az alkoholizmus - a 45 és 59 év között francia férfi lakosság 84%-ánál megtalálható.

Csaknem minden harmadik férfi napi rendszerességgel dohányzik, minden második túlsúlyos, és minden tizedik túl sok alkoholt fogyaszt.
A nők közül minden ötödik dohányzik, minden harmadik túlsúlyos, és minden harmincadik alkoholista. Az életkoron és a nemi hovatartozáson kívül az iskolázottság szerint is vannak különbségek: a magasabb végzettségűek között kevesebb a dohányos vagy a túlsúlyos, viszont inkább hajlamosak az ivásra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS