2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Le Point szerint náci volt Le Corbusier

2005. november 22. 12:32, utolsó frissítés: 12:32

Le Corbusier, a modern toronyházak atyjaként számon tartott svájci építész Mussolini és Pétain marsall csodálói közé tartozott - állítja a francia Le Point című folyóirat.

A svájci születésű, később francia állampolgárrá vált építész 1941 januárjában a kollaboráló Franciaország központjának számító Vichy városába költözött azzal a céllal, hogy átvegye a francia urbanizációs és lakhatási tanulmányi bizottság irányítását.

A Le Point beszámolója szerint Le Corbusier a harmincas évektől a II. világháború kitöréséig tartó levelezése egyértelműen rávilágít a nácik iránti szimpátiájára.

"Hitler grandiózus művel koronázhatja meg életét: Európa területrendezésével" - írta az építész. Antiszemitizmusára utaló sorok is olvashatóak levelezésében: "A kis zsidót majd egy nap legyőzzük".

Le Corbusier született Charles-Edouard Jeanneret-Gris kollaboráló múltja olyan nagy vihart kavart Svájcban, hogy Daniel de Roulet író megkérte a svájci nemzeti bankot: cserélje le az 1887-ben született szenvedélyes építészmérnök portréját a tíz frankos svájci bankjegyről. (kultura.hu/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS