2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leletek szerint valós személy lehetett Góliát

2005. november 16. 11:21, utolsó frissítés: 11:21

Izrael déli részén előkerült lelet tanúsága szerint Dávidról és Góliátról szóló bibliai történet valóságos személyekről szólhat. A Bar-Ilan Egyetem régészei egy cseréptöredékre bukkantak Tell esz-Safi környékén, azon a helyen, ahol egykoron a filiszteusok Gáth nevű városa állt, az a település, ahonnan a legenda szerint Góliát származott - olvasható a Lenta című orosz hírportálon.

A cseréptöredéken, amely minden valószínűség szerint egy ivócsésze darabkája, a tudósok két szót fedeztek fel, amelyek a régészek feltételezése szerint a Góliát nevét jelölik. Ez valódi áttörést jelent - vélekedett a leletről Aren Maeir, a Bar-Ilan Egyetem régészeti fakultásának dékánja.

A cseréptöredék az időszámítás előtti kilencedik századból származik, vagyis a csészét semmiképpen sem birtokolhatta a legendás Góliát, kinek történetét a Kr. e. XI. századra teszik a tudósok.

"A régészek ugyan nem bukkantak Góliát kővel átütött koponyájára, ám első ízben sikerült bizonyítékot találnunk arra, hogy Dávid, az izraeli pásztorfiú és filiszteusok óriása közötti párviadaláról szóló bibliai történet a valóság elemeire épül - vélekedett Aren Maeir, Bar-Ilan Egyetem régészeti fakultásának dékánja. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS