2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tudják a tömbház lakói, ki szabadította meg őket az épületet szétrázó légkonditól

2005. november 14. 17:55, utolsó frissítés: 18:14

Szeptember óta nem tudtak aludni egy bukaresti, Obregia sugárúti tömbház lakói, mert elmondásuk szerint az épület földszintjén működő Banc Post bankfiók ipari légkondicionálója akkora zajt csapott, mint egy villamos. A berendezés miatt azért sem lehetett aludni, mert mikor bekapcsolt, az esetről szóló tudósítás szerint a legfelső emeleten is berezegtek a falak, sőt néhány repedés is megjelent.

A tömbházban élők 12 alkalommal fordultak csendháborításért a rendőrséghez: a szervek mindannyiszor kiszálltak, kifizettették a bankfiókkal a büntetést, de az intézmény mindig visszakapcsolta a légkondit. A kerületi rendőrkapitányság végül kiderítette, a bankfióknak nincs építkezési engedélye a berendezésre.

A lakók panaszára az építésfelügyelet azzal válaszolt, egy bank ellen nem hajlandók fellépni. Bukarest 4. kerületi polgármesteri hivatala azt közölte, az intézménynek engedély nélkül is joga volt beszerelni a légkondit, mert az nem veszélyezteti az épület statikai állapotát. A fővárosi polgármesteri hivatal zajszint-ellenőrzést ígért, de az illetékesek azóta sem jelentkeztek. A lakók kérésére a tisztiorvosi szolgálat ezután négy ízben lemérte a zajt, de nem történt semmi.

Végül a tömbházban élők az építésügyi minisztériumhoz, a képviselőházhoz és a kormányhoz írtak tiltakozást: ennek hatására november elején a bank leszereltette a zajforrást. A tudósítás szerint a lakók annyi beadványt írtak, hogy most nem tudják, melyik intézmény fellépésének köszönhető a megoldás. (gandul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS