2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Négy Rembrandt-festményt azonosítottak – a képekről eddig azt hitték, tanítványok alkotásai

2005. szeptember 23. 09:11, utolsó frissítés: 09:11

Rembrandt-műként azonosítottak négy festményt, amelyekről eddig azt feltételezték, hogy a nagy holland mester (1606-1669) tanítványainak vagy utánzóinak alkotásai - jelentette csütörtökön a De Volkskrant című holland lap.
A képekről kiderült: előtanulmányok Rembrandt ismert, nagy festményeihez. Ernst van de Wetering, egy tekintélyes Rembrandt-kutató csoport vezetője közölte: a Nő fehér főkötőben című tanulmánykép restaurálása közben jutott e felfedezésre.

A holland professzor - saját beszámolója szerint - a Sotheby's aukciósház megbízásából kezdett el foglalkozni a tanulmányképpel. Röntgenátvilágítással és más tudományos módszerekkel megállapította: azt a szőrmebundát, amelyet a fehér főkötős nő visel, és amelynek alapján XVIII. századinak vélték korábban a képet, valóban a XVIII. században festették, ám a röntgenfelvétel láthatóvá tette a szőrmebunda alatt a szobalányruhát, amelyet a nő az eredeti, XVII. századi festményen viselt.

Másrészt azt is sikerült bizonyítani, hogy a falapot, amelyre a festmény eredetileg rákerült, ugyanabból a fából vágták ki, amelyből Rembrandt számos más festményének alaplapját is.

A többi három, újonnan Rembrandt-műként azonosított olajfestmény emberfejeket ábrázol. Kettőn szakállas férfifej látható profilból, a harmadikon síró nő feje. Arra nem tért ki a jelentés, hogy e három utóbbi festmény esetében milyen jelek vezették nyomra a kutatókat. (kultura.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS