2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hétfőtől embereken tesztelik Magyarországon a madárinfluenza elleni oltást

2005. szeptember 22. 10:56, utolsó frissítés: 10:56

Jövő hétfőn kezdődik meg a madárinfluenza elleni védőoltás embereken való kipróbálása - jelentette be a magyar kormányszóvivő a szerdai kabinetülést követő sajtótájékoztatón.

Batiz András elmondta: az egészségügyi miniszter tájékoztatást adott a kormány tagjainak a madárinfluenza elleni védőoltásokkal kapcsolatban, amelyből kiderült, hogy 400 ampulla készült el abból a vakcinából, amely védettséget biztosít a madárinfluenzát kiváltó vírussal szemben.

Miután a vírus elleni oltóanyagot engedélyezte az országos gyógyszerészeti intézet, nincs akadálya annak, hogy azt embereken is kipróbálják: elsőként Rácz Jenő egészségügyi miniszter és az országos tiszti főorvos, Bujdosó László kapja meg az oltást jövő hétfőn tíz órakor az Országos Epidemiológiai Központban. Rajtuk kívül még száz önkéntes kap a vakcinából.

Batiz András elmondta, hogy a kísérlet célja annak kiderítése, az oltóanyag az embereken is kiváltja-e a védettséget. Hangsúlyozta, hogy ha igen, akkor kijelenthető, hogy az ország felkészülten várja egy esetleges világjárvány kitörését. A szóvivő szavai szerint a WHO közlése alapján csupán hónapokban mérhető ennek bekövetkezése. (mti/ma.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS