2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Japán: 2050-re majdnem egymillió lesz a százévesek létszáma

2005. szeptember 19. 10:38, utolsó frissítés: 10:38

Japánban az elmúlt öt évben megduplázódott azoknak a száma, akik betöltötték századik évüket. Ennek kapcsán kiéleződött az ország nyugdíj-biztosítási rendszerének váltsága. A százévesek létszáma augusztus végén elérte a rekordnak számító 22 606 főt. Ebből tavaly 2568 főt regisztráltak a tavaly – ami szintén rekordnak számít.

A különösen idős népesség 85%-a – tehát több, mint 20 ezer ember – nő, közölte az Egészségügyi, Munkaügyi és Népjóléti Minisztérium abból az alkalomból, hogy szeptember 19-e Japánban nemzeti ünnep, az Idősek Tiszteletének Ünnepe. Az ünnepen a japán kormány minden századik életévét betöltött állampolgárnak egy könyvet és egy ezüst csészét ajándékoz.

Ez az első alkalom a 128 millió lakosú Japánbanhogy minden 100 ezer állampolgárra több mint 20 ünnepelt esik, ami azt jelenti, hogy minden ötezredik japán megél egy évszázadot. Ez az arány a Japán-szigetcsoport déli részén, Okinawán a legnagyobb. A városok közül Tokió 2387 százon felüli lakossal a listavezető.

Akik megéltek egy évszázadot, azok elmondása szerint a titok a stressz-mentes és aktív életmód. Ha Japán ebben az iramban halad, 2050-re majdnem egymillió lesz azoknak a száma, akik a százéves kort megérték. Shigechio Izumi élt eddig a legtöbbet: 120 évet. 1986-ban halt meg, ő az, aki bizonyítható adatok alapján a világranglistát is vezeti. (el país)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS