2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A gumik leeresztésével tiltakoznak környezetvédők a benzinfaló terepjárók ellen

2005. szeptember 15. 09:56, utolsó frissítés: 09:56

A gumik leeresztésével tiltakozik egy környezetvédő csoport az ellen, hogy egyre többen vásárolnak Franciaországban nagyfogyasztású szabadidő-terepjárókat, ún. SUV-okat. A magát Les Dégonflés-nak (A lefújók) nevező csoport névtelenül nyilatkozó szóvivője közölte: az akcióhoz biciklipumpát használnak.

A terepjárók gumijai mintegy 10 másodperc alatt lefújódnak anélkül, hogy a riasztó bekapcsolna. A csoport a hétvégén Párizs VI. kerületében saját bevallása szerint mintegy féltucat járművet tett ideiglenesen használhatatlanná – kiáltványukat a szélvédőkre csíptetve terjesztik. A csoport azért döntött a leeresztéses trükk mellett, mert ilyen károkozásért nem lehet ellenük eljárást indítani."Azt szeretnénk elérni, hogy a SUV-ok ne a gazdagság, hanem a hülyeség jelképévé váljanak", magyarázza a szóvivő. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint 1998 óta az EU tagállamaiban a 2004-es 3,2%-ról idénre 6,5%-ra emelkedtek a SUV-eladások.

A Greenpeace egyik franciaországi vezetőjének ellenvéleménye szerint a Les merthogy "nemcsak a SUV-ok szennyezik a levegőt". (wired news)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS