2020. december 5. szombatVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jogviták: Örkény és József Attila után Weöres Sándor is lekerült az elektronikus könyvtárból

2005. augusztus 31. 18:26, utolsó frissítés: 18:56

Áprilisban József Attila verseit, júniusban Örkény István egyperceseit vetették le a Magyar Elektronikus Könyvtárról (MEK), illetve egy személyes honlapról a jogutódok, most Weöres Sándor műveit tiltotta le az örökös.


A MEK-ben Weöres számos kötete megtalálható volt, így például a Bóbita, a Ha a világ rigó lenne, a Psyché, a Posta messziről, a Rongyszőnyeg vagy A teljesség felé. A MEK és a jogutód számos levélváltás után sem tudott megegyezni, így augusztus közepén megszüntette a Weöres-művek elérhetőségét.

A probléma oka, hogy Magyarország EU-jogharmonizációja miatt az irodalmi művek netes közlésének joga kikerült a közös jogkezelés hatálya alól, amit előtte az Artisjus végzett. Így ha valaki interneten kíván szépirodalmat közzétenni, közvetlenül a jogtulajdonosokkal kell felvennie a kapcsolatot. Többezer mű esetén ez meglehetősen lassú folyamat.

Moldován István, a MEK osztályvezetője szerint az új szabályozás betarthatatlan, a MEK Egyesület ezért próbál javaslatokat kidolgozni arra, hogy "hogyan lehet a szolgáltatást és a jogot közelíteni", de az osztályvezető a közeljövőben nem számít változásra.

Szerinte amúgy akinek szándékában áll verseskötetet vásárolni, az nem fog erről letenni amiatt, hogy a versek megtalálhatók neten is. Sőt, a MEK vendégkönyve szerint talán vannak, akik éppen a neten olvasottak alapján vesznek meg könyveket. (index/origo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS