2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Klóthó gén a hosszú élet titka

2005. augusztus 29. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Amerikai kutatók azonosítottak egy olyan gént, ami a szokásosnál harminc százalékkal tovább tartja életben az egereket. A kutatók szerint az öregedés folyamatában kulcsszerepet játszik a görög mitológia egyik istennőjéről, az emberi sors fonalát szövő Klóthóról elnevezett gén. Mivel az embereknél is megtalálható az egereknél felfedezetthez nagyon hasonló gén, ezért attól azt remélik, hogy az emberek életét is meghosszabbíthatja.

A Klóthó gént, amely az egerekben és az emberekben is fiatal- és középkorban fejti ki hatását, korábban is vizsgálták, és minden alkalommal kiderült, hogy valóban szerepet játszik az élettartam meghatározásában. Csupán azt nem tudták megállapítani, hogyan.

A mostani kutatás során a Texas Egyetemhez tartozó Southwestern Medical Center patológiaprofesszora sikeresen megnövelte a kísérleti egerek életét. Makoto Kuro professzor fokozta a gén aktivitását és ezzel megnövelte a hím egerek élethosszát kettőről három évre. A nőstény egereknél nem sikerült ilyen nagy változást elérnie, írja a BBC.

"Ez lehet az eddigi legnagyobb lépés az öregedés ellenes kezelésben" - nyilatkozta a professzor, a tanulmány egyik szerzője. Úgy tűnik, hogy a gén késlelteti az öregkor hatásait, például az izmok és a csontok gyengülését, vagy az erek elzáródásának esélyét.

A gén hátránya, hogy csökkenti a termékenységet (a hosszabb életű egereknél csökkent szaporodóképességet figyeltek meg), az embereknél pedig cukorbetegséget okozhat. A kutatócsoport célja, hogy a gén életmeghosszabbító hatását megtartva csökkentsék a kockázati tényezőket. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS