2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szenzációs egyiptomi lelet: I. Amenhotep fáraó érintetlen sírkamrája mesés kincseket rejthet

2005. augusztus 11. 13:31, utolsó frissítés: 13:31

Legfeljebb Tutanhamon sírjának mesés kincseihez mérhető, szenzációs felfedezés küszöbén áll az a lengyel-egyiptomi régészeti expedíció, amely I. Amenhotep fáraó érintetlen sírkamráját készül feltárni a Királyok Völgyében.
A bejelentést Zahi Havassz, az Egyiptomi Régészeti Hivatal vezetője tette, és ő hasonlította a leletet a fiatalon elhunyt Tutanhamon 1922-ben feltárt sírjának mesés kincseihez: az ifjú fáraó számára a túlvilági életet 1200 kilogramm súlyú aranytárggyal és ékszerrel, továbbá gyönyörű bútorok és használati tárgyak sokaságával kívánták kellemessé tenni, s jószerivel minden, amit egy mai ember az ókori Egyiptomra gondolva maga előtt lát, onnan került ki.

I. Amenhotep, a XVIII. dinasztia második fáraója i. e. 1546-tól 1526-ig, az egyiptomi birodalom virágkorában uralkodott. Ennek pedig feltétlenül tükröződni kellett a fáraóval együtt eltemetett tárgyak, ékszerek mennyiségében, gazdagságában. Ezért "elképzelni sem tudjuk, hogy milyen kincsekre és egyedülálló használati tárgyakra bukkanhatunk I. Amenhotep sírkamrájában" - mondta a tudós, akit az Utro című orosz nyelvű honlap idézett. (hvg/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS