2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már tinédzserként is agresszív volt a diktátor: előkerült Adolf Hitler húgának naplója

2005. augusztus 08. 17:39, utolsó frissítés: 17:39

Szenzációs dokumentumra, Adolf Hitler húgának naplójára lelt két német történész. Hallgatnak arról, honnan került elő a lelet, csupán annyit árul el, hogy a napló írógépen íródott és szakértői vizsgálat támasztja alá a dokumentum hitelességét.


Paula Hitler naplója által a történészek érdekes betekintést nyerhettek Hitler családjának életébe, és sok olyan momentumot ismerhettek meg, amely magyarázatul szolgálhat a XX. század legvéresebb diktátorának jellemére.

Az írás tanúsága szerint Hitler rendkívül agresszív tinédzser volt, aki sokszor töltötte ki mérgét a húgán. Paula Hitler, a húg azonban az állandó ütlegelés ellenére rózsaszín szemüvegen át tekintett bátyjára, s úgy vélte, hogy javára vált Adolf szigorúsága.

A napló azért is érdekes, mert Paulát eddig a Hitler-család ártatlan báránykájának tartották, ám most fény derült arra, hogy a lány eljegyzett menyasszonya volt az eutanáziára "szakosodott" hírhedt Jekelius doktornak, akinek a lelkén négyezer ember halála szárad. A házasságból végül semmi sem lett, mivel Hitler megvétózta a frigyet.

A történészek rábukkantak Hitler két féltestvére - Alois és Angela - visszaemlékezéseire is, amelyekből kiderül, hogy milyen kegyetlenül bánt a családfő Adolffal. Véleményük szerint a Harmadik Birodalom véres borzalmaira a magyarázat a diktátor korai gyermekkorában is keresendő.

A két történész, Timothy Ryback és Florian Beierl dokumentumfilmben ismerteti felfedezését, ezt a jövő héten vetíti a ZDF német tévécsatorna. A műsorban megszólaltatják Hitler két rokonát is, akiknek arcát és hangját inkognitójuk megőrzése céljából eltorzítják. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS