2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sergiu Nicolaescut készül perelni a Phoenix

2005. augusztus 08. 14:38, utolsó frissítés: 14:38

Szerzői jogdíj-perre készül a Phoenix. Az együttes tagjai ugyanis szert szeretnének tenni arra a pénzre, amelyet nem fizettek ki nekik, mialatt nem éltek Romániában. Jelentős összegről van szó: ha a jogdíjakat megtérítenék „simán megvásárolhatnánk egy művelődési házat” – fejtette ki az együttes vezetője, az 1976-ban emigrált Nicu Covaci.

Bár Romániában 1989 előtt is volt szerzői jogvédelem, úgy tűnik a Phoenix tagjainak nyugatra menekülése sokak számára felmentést jelentett az alól, hogy az együttes számainak felhasználásához engedélyt kérjenek: sok estben még a Phoenix nevét sem említik.

Elsőként Sergiu Nicolaescut pereli az együttes – a filmrendező 1975-ben forgatott Nemuritorii (Halhatatlanok) című filmjében 20 percnyi Phoenix-zenét használ szerintük jogtalanul. Nicu Covaci felhívta a figyelmet, miután elhagyta az országot, a Szekuritáté töröltette nevét az alkotás stáblistájáról, a zene után járó összeget pedig nem fizették ki. A filmet videokazettán azóta is forgalmazzák, s ez jeletős profitot hoz a rendezőnek – állítja a gitáros.

Sergiu Nicolaescu cáfolja mindezt, a Cotidianul napilapnak úgy nyilatkozott: „ha nem tartja a száját (mármint Covaci – a szerk.) én perelem be.”

A Phoenix ugyanez okból a Románia Zeneszerzők Egyesületével is perre készül – az egyesület elnöke a frissen kinevezett kultuszminiszter, Adrian Iorgulescu. (cotidianul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS