2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Extasyval a Parkinson-kór ellen?

2005. augusztus 08. 12:52, utolsó frissítés: 12:52

Amerikai kutatók fölfedezték, hogy az extasy nevű kábítószer hatására javult a Parkinson-kóros egerek állapota.

A tudósok nem vizsgálták a szer hatását embereken, és senkinek sem javasolják az öngyógyítást. „Nem akarjuk azt az ötletet sugallni, hogy minden Parkinson-kóros beteg álljon ki az utcasarokra és próbáljon amfetaminokat vásárolni” – mondja a kutatócsoport vezetője, Marc Caron. Ennek ellenére a csoport bizakodik abban, hogy kutatási eredményeikből új gyógymódok születnek a Parkinson-kór kezelésére.

Caron csoportja olyan genetikailag megváltoztatott egereket vizsgált, amelyek agyában nem termelődött dopamin. Azon emberekhez hasonlóan, akikben alacsony a dopaminszint, ezek az egerek is Parkinson-kórszerű tüneteket mutattak, úgymint remegés és merev végtagok.

A csoport ezután különféle vegyületeket adagolt az egereknek, olyan gyógyszereket keresve, amelyek enyhíthetik a tüneteiket. Tapasztalataik szerint a leghatékonyabbnak a metilén-dioxi-metamfetamin (MDMA) vagy ismertebb nevén extasy bizonyult.

Az új eredmények némiképp ironikusak, mivel alig három éve egy tanulmány azt állította, hogy az extasy Parkinson-kórszerű tüneteket okozhat majmokban. Utóbb azonban a tanulmányt publikáló kutatók visszavonták állításaikat, miután rájöttek, hogy összekeverték az extasyt a köznyelvben speedként ismert metamfetaminnal. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS