2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghalt Ibrahim Ferrer kubai énekes, a Buena Vista Social Club tagja

2005. augusztus 08. 10:35, utolsó frissítés: 10:35

Elhunyt vasárnap Havannában Ibrahim Ferrer kubai énekes, a világhírű Buena Vista Social Club együttes tagja. A 78 éves zenészt néhány napja gyomorpanaszokkal szállították egy havannai klinikára.

A "kubai Nat King Cole" nemcsak szelíden szenvedélyes hangja, már-már félénkségbe átcsapó szerénysége vált fogalommá, hanem fehér sapkája is, amelytől a színpadon sem vált meg.

Ibrahim Ferrer 1927-ben született a kubai San Luisban, korán elárvult, 12 éves korától magának kellett gondoskodnia megélhetéstől: újságot, süteményt árult, cukorzsákokat cipelt, hajógyárban dolgozott, de közben egyre inkább kibontakozott zenei tehetsége. Bárokban kezdett el játszani és énekelni és 1955-ben Orquestra Chepin-Choven nevű együttesével nagy népszerűségre tett szert.
Az El Platanar de Bartolo című dala a kor egyik legnagyobb kubai slágere lett. Később Benny More Orquestra Ritmo Orientalába lépett be, itt azonban csak egy lehetett a sok zenész közül. A mellőzésbe belefáradva 1991-ben visszavonult.

A zenerajongó német filmrendező, Wim Wenders és a kubai zene másik szerelmese, Ry Cooder amerikai gitáros rá tudta venni a többi, már-már elfelejtett "nagy öreggel" együtt, hogy ismét zenéljen és színpadra lépjen. A Buena Vista Social Club óriási szenzációt jelentett világszerte, nemcsak a lemezeken fedezte fel a világ a szigetország rejtett kincseit, hanem a legnagyobb koncerttermek is zsúfolásig megteltek koncertjeikre a New York-i Carnagie Halltól a londoni Royal Albert Hallig, Párizstól Tokióig.

Ibrahim Ferrer világsikerét álomként élte meg, azt a napot pedig, amikor 2001-ben Fidel Castro kubai elnök fogadta, élete legszebb napjának nevezte. Idei európai turnéját már betegen vállalta. Utoljára a franciaországi Marciac jazz-fesztiválján lépett fel. Csak utolsó lekötött koncertje után volt hajlandó hazatérni és befeküdni egy havannai kórházba súlyos gyomor- és bélpanaszokkal, de már késő volt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS