2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyföldön a legtisztább a levegő

2005. június 29. 13:41, utolsó frissítés: 13:41

A regionális környezetvédelmi ügynökségek adatai szerint a Hargita és Kovászna megyei fürdőhelyeken a legtisztább a levegő. Néhány évvel korábban még a Prahova és Brassó megyei üdülők dicsekedtek a szennyezés-mentes környezettel, mára azonban megváltozott a helyzet.

Most a levegő Parajdon, Borszéken, Tusnádfürdőn, a Szent Anna-tó környékén, valamint a Békási- és a Vargyas-szorosnál a legtisztább.

A mérések azt mutatják, hogy a székelyföldi megyékben a vegyi szennyezés elenyésző mértékű: 2% a kéndioxid, 1% a nitrogéndioxid és 10% az ammónium esetében. Ezen a területen a szennyezetségi mutatók 0,07 körül mozognak.

"Ez a kismértékű iparosodás mellett annak köszönhető, hogy e megyék közel 40%-át erdő borítja, továbbá itt külön figyelmet fordítanak a városi zöldövezetekre, és hulladékot szelektálva gyűjtik" – nyilatkozta a Cotidianul napilapnak Vasile Minecuta, a Kovászna megyei környezetvédelmi hatóság képviselője.

A statisztikák alapján a harmadik helyen Maros megye áll, ahol szintén alacsony a szennyezettség. Ezzel szemben a korábbi években jó eredményeket mutató Prahova és Brassó megyében sokat romlott a helyzet az ipar és masszív építkezések miatt. Ugyanakkor a tengerpart sem áll túl jól, Konstanca megyében a szennyezés mértéke 0,5. (cotidianul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS