2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A heroinhoz hasonlóan szokik rá agyunk a nikotinra

2005. június 27. 13:55, utolsó frissítés: 13:55

Vajon miért olyan borzasztóan nehéz leszokni a dohányzásról? – erre a kérdésre keresték a választ a Pennsylvania Egyetem kutatói. Nikotinra rászoktatott egerekkel végzett kísérleteik során megállapították, hogy az állatok agyában a nikotin pontosan azokat a területeket és pályákat aktiválja, mint a heroin, vagy más ópiát csoportba tartozó kábítószerek.

Külön érdekessége volt a vizsgálatnak, hogy ha az állatokat visszahelyezték abba a ketrecbe, ahol korábban a nikotint kapták, akkor azonnal aktívabbá váltak ezek a jutalmazási pályák, mintha az állatok ismét megkapták volna az élvezeti szert. Ez azt mutatja, hogy az azonos körülmények megerősítik a függőséget.

Az agyi aktivitások azonban mind a helyszín ismételt felfedezésekor, mind a nikotin adásakor elmaradtak akkor, ha az állatoknak olyan szert adtak, amely blokkolta a heroin és más ópiátszerű anyagok fogadóhelyeit az agyban. Ez felveti annak lehetőségét, hogy a dohányzásról való leszokást segíteni lehetne ilyen ópiát blokkoló anyagokkal.

Korábban már voltak ilyen tanulmányok, ezek azonban nem voltak sikeresek. A Pennsylvania Egyetem kutatói most azt mondják, hogy ezek a vizsgálatok laboratóriumokban és kórházakban történtek, tehát nem olyan körülmények között, ahol a dohányosok rá szoktak gyújtani. Szerintük érdemes lenne megpróbálni ezen szerek alkalmazását úgy, hogy a dohányosokat olyan szituációkba helyezik, amelyben cigizni szoktak. A kutatók eredményeiket neves idegtudományi folyóiratban, a Neuron-ban közölték. (radio.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS