2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem teszünk különbséget valós és virtuális erőszak között

2005. június 24. 10:26, utolsó frissítés: 10:26

Egy német kutatócsoport bizonyítékot talált arra, hogy a különböző videojátékokban tapasztalt erőszak azonos hatást vált ki az agyban, mint a valóságos cselekmények.

Az Aacheni Egyetem kutatócsoportja tizenhárom, 18 és 26 év közötti életkorú személy bevonásával vizsgálta a videojátékokban tapasztalható erőszak agyra gyakorolt hatását. A kísérletben részt vevő férfiakat arra kérték, játsszanak naponta átlagosan két órát egy olyan videojátékkal, melyben kommandósként egy bunker folyosóin haladva kellett terroristákat lelőniük, túszaikat pedig kiszabadítaniuk, miközben agyuk aktivitását folyamatosan monitorozták.
A kutatók közlése szerint a játékban végrehajtott erőszakos cselekmények alatt az agy észleléssel kapcsolatos részei váltak aktívvá, míg az érzelmekkel kapcsolatos részek kikapcsoltak. Mindez azért bír nagy jelentőséggel, mert a valós erőszak megélésekor az agy pontosan ugyanígy reagál, a verekedős, gyilkolós játékok tehát egyfajta erőszaktrénerként funkcionálnak. Ennek nyomán pedig az erőszakos játékok használói egy adott konfliktus megélésekor hajlamosabbak lehetnek agresszív viselkedésre - nyilatkozta Klaus Mathiak, a kutatás vezetője.

Korábban a Doom nevű szörnygyilkolós videojátékot hozták kapcsolatba az amerikai Columbine középiskola két tanulója által végrehajtott vérengzéssel, míg tavaly az Egyesült Királyságban a legnagyobb elektronikai cikkeket árusító áruházlánc kivonta boltjaiból a Rockstar cég Manhunt című, egyébként felnőtteknek szánt játékot, miután felmerült: a program inspirálhatott egy 14 éves fiú megölésére egy brit tinédzsert.

Botrányt kavart az Egyesült Államokban a kiadó egy másik játéka: a Grand Theft Auto című programot már több ízben összefüggésbe hozták bűncselekményekkel, bár a játék epizódjai a legkelendőbbek közé tartoznak. Egy New York-i szenátor a héten ellenkampányba kezdett egy még meg nem jelent játékkal, a 25 to Life-fal szemben, mert a programban rendőröket is legyilkolhat a játékos, ha a gengszterek oldalára áll. (origo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS