2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyenes út vezet az infarktushoz a munkahelyi stressztől

2005. június 24. 10:02, utolsó frissítés: 10:08

Megdöbbentő következtetésekre jutott egy svéd kutatóintézet, amelyik a munkahelyi stressz hatását igyekezett felmérni. Megállapították például, hogy ha valaki nagyon szoros határidőre végez el egy munkát, az azt követő 24 órában az átlagosnál hatszor nagyobb nála a szívroham veszélye. Az egészség, az élet nyilván nem mérhető pénzzel, de a veszély kimutatható, és a munkáltató számára is mérhető.

Magyarországon a munkahelyi stressz ma már szinte járványszintű méreteket ölt – állítja Kopp Mária, a magyar Magatartástudományi Intézet igazgatója. Egyebek mellett a munkahelyi biztonság hiánya, a túlterheltség, a feladatok torlódása, az elismerés hiánya, a képességek kihasználatlansága és a túl rövid határidők vezethetnek stresszhez, azután pedig egyenes az út az infarktus, az agyvérzés, a gyomor-és bélbetegségek, a fekély és a reumás fájdalmak felé.

Az EU-ban 1999 óta szerveznek munkahelyi stresszmegelőző programokat, mert kiszámították, hogy a korábbi 15 tagállamban évente 20 milliárd euró veszteséget okozott a munkahelyi stressz. 2002-re már ki is dolgoztak egy EU-s szabályozást, amely kötelezővé teszi a vezetők számára, hogy a korábbi balesetvédelmi felelősség-vállalás mintájára beosztottjaik lelki egészségével is törődniük kell. (radio.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS