2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egészségesebbek a pattanásos serdülők?

2005. június 22. 16:20, utolsó frissítés: 16:26

A tizenéves fiúk számára nagy bosszúságot okozó pattanások nem feltétlenül jelentenek olyan nagy problémát, mint az első pillantásra tűnik. Brit tudósok szerint a serdülőkori pattanások a későbbi egészség egyik pozitív előjeleként foghatók fel.

Nagy-Britanniában tízezer férfit vizsgáltak meg, melynek során kiderült, hogy azok, akik a fiatal korukban pattanások garmadájával küszködtek, felnőtt korban egyharmaddal kevesebb eséllyel szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben, ezen belül a véredényekkel kapcsolatos megbetegedések előfordulási esélye alacsonyabb.

Valószínűleg ennek az az oka, hogy az ilyen egyéneknél magas a pattanások kialakulásáért is felelős androgén hormon szintje, amely később a szívproblémák ellen jelent számottevő védelmet.

A kutatás lebonyolításában részt vevő szakemberek - hangsúlyozva, hogy az eredmények még nem tekinthetők véglegesnek - azt is elmondták, hogy a kedvező tapasztalatok mellé egy negatív is társul: az ilyen férfiak esetében ugyanis a prosztatarák előfordulási esélye magasabb, mint a kamaszkorban bőrhibákkal nem küszködő társaik esetében. (ma.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS