2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kikapcsol az agy egy része a női orgazmusnál

2005. június 22. 12:36, utolsó frissítés: 12:36

Orgazmus közben a nő agyában „kikapcsolnak" azok a központok, amelyek a félelemérzetért és a szorongásért felelnek, valamint a fegyelemmel összefüggő területek – állapították meg hollandiai orvosok.

"Mindez a tettetett orgazmus esetében nem történik meg, ami annyit jelent, hogy a kielégülés egyik jelentős eleme az elengedettség. A nők ugyan jól tudják színlelni az orgazmust, de közben az agyban semmi sem történik – mondta Gerd Holstege, a Humán Kutatás és Embriológia Európai Társaság (ESHRE) tanácskozásán.

Holstege és munkatársai a vizsgálathoz 11 férfit és 13 nőt nyertek meg, partnereikkel együtt. A résztvevők vérkeringésébe festékanyagot fecskendeztek, s azután egy különleges ágyon szeretkeztek – persze mindig egyszerre csak egy pár. A scanner az agyi tevékenységet mérte a férfiaknál nyugalmi állapotban, erekció, kézi stimulálás és ejakuláció közben, a nőknél nyugalmi állapotban, tettetett orgazmus, kézi stimulálás és valóságos orgazmus közben.

Holstege elmondta: nehezen tudott képet alkotni a férfiak kielégüléséről, mert az jóval rövidebb ideig tart, mint a nőké. A felvételeken azonban felismerhető, hogy a férfiaknál orgazmuskor aktivitás mutatkozik a jutalomközpontban, ami nőknél nem mutatható ki.

Nagyon jól kimutatható viszont, hogy a nőknél valós orgazmus esetén „kikapcsolnak" a félelemért és a szorongásért felelős központok, míg a színlelt orgazmus esetében a tudatos cselekvést irányító kortex volt aktív. Holstege úgy vélekedett: „Nem kizárt, hogy az orgazmus egyik fő feltétele éppen az említett fontos agyi területek deaktiválása". (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS