2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szaddám tisztaságmániás, Clintonnal semmi baja, de Bushékat nem bírja

2005. június 21. 15:17, utolsó frissítés: 15:17

A lehetőségekhez képest bensőséges viszony alakult Szaddám Huszein elűzött iraki diktátor és az őt tíz hónapja felvigyázó amerikai őrök között, legalábbis ez derül ki az amerikai GQ magazin legfrissebb számából, amely exkluzív interjúkat készített az exelnököt őrző katonákkal.

A fiatal pennsylvaniai katonák beszámolója szerint az iraki elnök oda van a Doritos kukoricapehelyért, utálja viszont a gyümölcsös fajtát, a Froot Loopsot, akárcsak az ellene háborút viselő két George Busht, miközben szerinte Bill Clinton elnök "oké" volt.

A 19 éves minookai Sean O'Shea elmondta, hogy idővel hogyan változtak meg az exelnök érzései mégis az ifjabb George Bush amerikai irányában: "A vége felé már azt mondogatta, nem neheztel rá, és szeretne vele beszélgetni, hogy összebarátkozzanak."

A tapasztalt férj és apa Szaddám nem fukarkodott az atyai jótanácsokban sem. Az agglegény O'Sheanek tört angolsággal azt tanácsolta például, hogy olyan feleséget vegyen el, aki "se nem túl okos, se nem túl buta, nem öreg, de nem fiatal, és tudjon főzni és takarítani". Az exelnök naponta ötször imádkozik, és egy állítása szerint a romok között talált, megégett, golyóütötte Koránt tart mindig az ágyánál.

Őrei szerint Szaddám tisztaságmániás, aki minden kézfogás után kezet mos, evés előtt akkurátusan elmos mindent még egyszer. A csirkét és a halat szereti, de a marhahúst nem eszi meg.

Szaddám nevetve mesélte, hogy hogy lépett meg, amikor 2003 nyarán az amerikai gépek bombázni kezdték Bagdadot, miközben a páncélosok átlépték a városhatárt. Az iraki elnök taxiba pattant hogy egy másik palotájába meneküljön, de a gépek pont azt bombázták, és nem azt, amiben ő volt. "Amerika, a hülyék. Pont a rossz palotát bombázták" - mesélte nevetve.

Elfogásával kapcsolatban már nem volt ilyen nyugodt: őrei szerint egyenesen az őrület környékezte, amikor arról mesélt, hogyan árulta el rejtekhelyét az egyetlen ember, akiben megbízott. Szaddám önmagát Jézushoz, árulóját pedig Júdáshoz hasonlította.

Szaddám Huszein perét az iraki vezetés ősszel akarja elkezdeni, de az amerikaiak húzódzkodnak ettől, mert szerintük még nem sikerült mind a 12 vádpontot megfelelően bizonyítani. Az exelnököt mindazonáltal már többször meghallgatták, és az eleinte magabiztos magatartása megtört, belenyugvó hallgatásba váltott át. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS