2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A rock története: először magyarul

2005. június 21. 11:10, utolsó frissítés: 11:22

Első alkalommal jelenik meg Magyarországon a rock ötvenéves történetét összefoglaló, átfogó könyv. Szerzői, Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János, a műfajjal évtizedek óta foglalkozó újságírók arra vállalkoztak, hogy a társadalmi, kulturális és zenei gyökerek és háttér bemutatásával, a különböző jelenségek elemzésével, a kialakult stílusok ismertetésével, a műfaj története szempontjából kiemelkedő jelentőségű előadók pályafutásának és műveinek értékelésével elősegítsék a rock and roll szerepének, helyének, értékeinek megismerését.

A rock története 1-3. a szerzők szándékai szerint egyszerre kultúrtörténeti munka, szakkönyv és olvasmányos „sztori”, melyet nem csak a közművelődésben, az oktatásban és a médiában dolgozók használhatnának alapvető forrásként, hanem a műfaj iránt érdeklődők is.

A három kötetesre tervezett mű frissen megjelent első része 550 oldalban a századelőre visszanyúló gyökerektől (blues, country) 1969-ig, a woodstocki, illetve altamonti fesztiválig igyekszik nyomon követni, elemezni, összefoglalni a rock történetét. A rock története 1-3. második kötete (a hetvenes-nyolcvanas évek) a tervek szerint 2006 tavaszán, a harmadik (a kilencvenes évektől napjainkig) pedig 2007 tavaszán jelenik meg. (kultura.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS