2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elpusztíthatatlan, mutáns patkányok lepték el Európát

2005. május 24. 11:23, utolsó frissítés: 11:23

Méreggel szemben rezisztens vándorpatkány tűnt fel Európa több táján. Német tudósoknak sikerült azonosítaniuk az ellenálló képesség kialakulásáért felelős génmutációt. A mutáns génnel rendelkező rágcsálók immúnisakká váltak a csalétekben elhelyezett véralvadás gátló szerrel szemben, amely fajtársaikat belső vérzést okozva pusztítja el.

A braunschweigi szövetségi biológiai kutató intézet (BBA) és a würzburgi egyetem kutatói azonosították a K-vitamin anyagcserében kulcsszerepet játszó gént. A véralvadás szabályozásában a K-vitamin fontos szerepet játszik.

A Nagy-Britanniából, Skóciából, Walesből, Belgiumból, Franciaországból, Dániából és Németországból származó méreggel szemben rezisztens példányok vizsgálatával sikerült kimutatni hét esetben egymástól teljesen függetlenül jött létre mutáns populáció. A dán és a német mutáns egyedek egymással azonosnak bizonyultak, csakúgy mint a francia és a belga populáció egyedei.

A mutáció alaposan megnehezíti a patkányok elszaporodása elleni küzdelmet és az ismeretek birtokában új csali méreganyagot kell majd kifejleszteni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS