2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kiszivárgott a történelem és a matek érettségi tétel Magyarországon

2005. május 10. 18:17, utolsó frissítés: 2005. május 11. 14:25

Az sg.hu portál fórumába linkelte be egy ismeretlen hozzászóló a magyar érettségi tételt ábrázoló fotót Magyarországon. A képet az ingyenes képfeltöltés.hu tárhelyről irányította át az illető, akinek IP-címét a rendőrség még nem kérte ki a szolgáltatótól, noha az sg.hu közölte, birtokában van az adat.


A hírmagazin szolgáltatásfejlesztője arra figyelmeztet: mivel hozzájuk csak belinkeltek egy képet, egyáltalán nem biztos, hogy a náluk fórumozó ismeretlen azonos azzal, aki az illusztrációt eredetileg feltöltötte. A matematika tételek is kiszivárogtak – ezeket az MTV híradójának tudósítója élő műsorban adta át a szakminiszternek.

Hogy miért nem kérte ki a hatóság az adatot, nem tudni – a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője ezt nem volt hajlandó megindokolni, közölve, hogy a nyomozás részleteiről nem nyilatkozik. Az MDF az SZDSZ-es oktatási miniszter, Magyar Bálint távozását követeli, aki közölte: az érettségi lefolytatása érdekében nem mond le.

A miniszter Gyurcsány Ferenc kormányfővel közösen úgy döntött, a hátralévő érettségi tárgyakból új tételsort nyomtatnak. Így a szerdai történelem írásbeli érettségi reggel 8 helyett 10 órakor kezdődik – hangzott el a keddi kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

"Úgy tűnik, egyre több tárgyról derül ki, hogy a tételek nem titkosak, hanem nyilvánosak, napok óta, egyes pletykák szerint hetek óta adják-veszik őket a diákok, hol pénzért, hol barátságból" – jelentette ki Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője.

"Amennyiben a korábbi rendszer szerint csak pár órával az érettségi előtt, vagy akár előző nap ülne össze a feladatokat kidolgozó bizottság, és a minden középiskolában meglévő nyomtatóval és fénymásolóval ott helyben, az iskolában nyomtatnák ki az emailben, titkosított .pdf fájlban elküldött anyagot, biztosan nem történne hasonló" – kommentálja az esetet az sg.hu cikkírója. (nol, sg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS