2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megoldódott a robbanó békák rejtélye

2005. május 05. 12:05, utolsó frissítés: 12:07

Egy német állatorvos megtalálta a rejtélyes varangyrobbanások okát: kiderült, a varjak a felelősek a békák furcsa pusztulásáért. A Hamburg közelében gyanús körülmények közt elpusztult több száz varangy rejtélye napokig izgalomban tartotta a kutatókat és a közvéleményt.

A békák maradványait megvizsgáló Frank Mutschmann elmondta, hogy halálukat az őket megtámadó varjak okozták: egyetlen csőrszúrás végzett velük, amint a varjak megpróbálták megenni a májukat.

„A varangyok védekezésképp fölfújják magukat. Amikor azonban eltávolítják a májukat és kiszúrják a gyomrukat, véredényeik fölrobbannak, tüdejük összeesik és a többi szervük kirepül” – mondja Mutschmann. – „A varjak intelligens állatok. Nagyon gyorsan megtanulják, hogyan egyék meg a varangyok máját” – meséli, majd hozzáteszi, hogy három-öt varjú mintegy 100 varangyot is képes elpusztítani.

„Olyan mintha egy tudományos-fantasztikus filmet néznénk” – mesélte Werner Smolnik, aki egy természetvédő társaság tagja Hamburgban. – „Látjuk az állatokat a földön mászni, földagadni, majd fölrobbanni” – mondta Smolnik, és hozzátette, hogy robbanás előtt a varangyok teste normális méretük több mint háromszorosára növekszik. (harmonet)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS