2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem írhat regényt "a fojtogató"

2005. május 04. 11:51, utolsó frissítés: 12:23

Bíróság tiltott el egy brit sorozatgyilkost arról, hogy befejezze életrajzi könyvét, amely részleteiben írná le a kriminológia leghátborzongatóbb esetei közé tartozó gyilkosságait.

A fojtogató című könyvében az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Dennis Nilsen részletesen leírja, mit tett áldozatai - tizenöt meleg férfi - holttestével. A morbid kéziratot a yorkshire-i Full Sutton börtön igazgatója elkobozta a "szerzőtől", és a férfi bírósághoz fordult emberi jogai megsértése miatt.

A háromfős bírói testület azonban a napokban végleg helybenhagyta az összes korábbi bírósági határozatot és úgy döntött, hogy Nilsen nem fellebbezhet a Lordok Házához a börtönigazgató intézkedése ellen. Az indoklás szerint egyetlen büntetőrendszer sem engedheti meg, hogy egy nemi erőszaktevő vagy gyilkos nyilvános publikációban magasztalja azt az élvezetet, amelyet tettének elkövetése okozott neki.

Nilsen, az alkoholista és homoszexuális köztisztviselő gyilkosságok és hullagyalázások sorozatát követte el éveken át. Férfiakat csalt a lakására, majd megölte és feldarabolta őket, tetemeiket szekrényekben és a padló alatt rejtette el. "A fojtogató" 15 férfi 1978 és 1983 között történt megölését vallotta be. Az "irodalmi" pályától eltiltott sorozatgyilkos 1983-ban, 37 évesen került rács mögé élete végéig. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS