2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fényképes bizonyíték a naprendszeren kívüli bolygóról

2005. május 03. 16:31, utolsó frissítés: 16:31

Európai és amerikai tudósok állítják, először sikerült megörökíteniük egy a naprendszeren kívül található bolygót közvetlen fényképen. Az European Southern Observatory kutatócsoport a 2M1207b jelzésű égitestet fotózta le. A Jupiternél ötször nagyobb bolygó kétszer akkora távolságban kering naprendszerének központi csillagától mint a Neptun a Naptól.

A 2M1207b kétszáz fényévnyire tőlünk a Hidra csillagképben található. A csillagászok már egy ideje versengenek egymással, hogy ki kapja először lencsevégre az exobolygót. Végül az ESO csoport járt sikerrel, amikor a tavalyi év szeptemberében publikáltak egy fényképet az égitestről.

Ekkor azonban a szakma még szkeptikus volt, ugyanis kétségek merültek fel azt illetően, hogy a bolygó valóban kering a csillag körül. Azonban a chilei Very Large Telescope segítségével sikerült bizonyítani, hogy a két égitest együtt mozog.

„Az új képek már elég meggyőzőek” – nyilatkozta a BBC-nek Gael Chauvin, az ESO csoport egyik munkatársa. „Ez valóban egy bolygó, méghozzá az első bolygó, amelyet a naprendszeren kívül megörökítettek. A jelenleg elérhető technikai berendezések nagyon megnehezítik az exobolygók észrevételét, ennél már csak egy tiszta, éles felvétel készítése bonyolultabb feladat.

A szakemberek jelenleg mintegy 130 feltételezett exobolygót tartanak nyilván, ezek létezését eleddig csupán indirekt módszerekkel sikerült igazolni. Ilyen esetekben a csillagok tulajdonságainak változását figyelik – fényerő, mozgás iránya – amelyeket csak bolygó(k) jelenlétével lehet magyarázni. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS