2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Macsók réme az ujjlenyomat-leolvasó mosógép

2005. május 03. 15:28, utolsó frissítés: 15:28

Egy spanyol dizájner tökéletes megoldást talált az otthoni munkamegosztásra. A Your Turn elnevezésű mosógép nem engedi, hogy kétszer ugyanaz az ember használja. Az ujjlenyomat-leolvasó technológiával felszerelt háztartási eszköz azzal a céllal készült, hogy levegye a terhet arról a személyről, aki a háztartásban egyedüliként végzi a legtöbb házimunkát.

Pep Torres, a barcelonai DeBuenaTinta dizájnere apák napján mutatta be a mosógépet. "Azt gondoltam, hogy ezzel a termékkel végezhetek a macsó férfiakkal, akik semmit nem tesznek a ház körül, csak ülnek, és isszák a sörüket. Spanyolország változik, és én is szeretnék újítani. Szeretném, ha a férfiak többet segítenének a házimunkában" - nyilatkozta a BBC-nek.

A néhány hét múlva a boltokba kerülő Your Turn regisztrálja a háztartásban élők ujjlenyomatát egy számítógéphez csatlakoztatható érzékelő segítségével. A szenzor szoftvere csak abban az esetben engedi beindítani a mosógépet, ha előzőleg másik ujjlenyomatot érzékelt.

A tréfás kedvű Torres szerint a lusták így is megtalálják a házimunka elkerülésének módját. "Ha valaki ki akarja játszani a rendszert, le kell vágnia az egyik ujját.”- fogalmazott. Az egyetlen lehetőség a Your Turn hatástalanítására, ha megtalálják a szenzor kábelét, kihúzzák a gépből, átcsatlakoztatják a számítógépre, és újraprogramozzák a rendszert.

A Your Turn biztonságos és gyerekbarát is, ugyanis a kisgyerek véletlenül sem tudja elindítani. Egyetlen probléma azért akad, ugyanis az érzékelő fennhatósága csak arra terjed ki, hogy ki indítja el a gépet. A ruhák bepakolására, és a teregetésre már nem figyel. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS