2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bosszút forgat Budapesten Spielberg

2005. május 02. 13:22, utolsó frissítés: 22:01

Az Oscar-díjas rendező a magyar fővárosban készíti el az 1972-es müncheni olimpiai játékokon történt terrorcselekményeket feldolgozó filmjét. A főszerepeket a James Bondként hírbe hozott Daniel Craig, és a Trója Hektoraként ismert Eric Bana alakítják - értesült a Népszabadság.

A történet az 1972-es müncheni olimpián az izraeli sportolók ellen elkövetett merényletek után játszódik, amikor egy Moszad ügynök a palesztin terroristák keresésére indul. A másik főszerepet az Elizabethben és a Sorstalanságban is látható Daniel Craig alakítja majd, akiről április elején szivárogtatták ki a hírt, hogy James Bond tíz éves megformálására kapott ajánlatot. A filmet a Universal Studio finanszírozza, a kamerák mögött pedig Spielberg egyik kedvenc kollégája, a kétszeres Oscar-díjas lengyel Janusz Kaminski áll.

A hivatalos bemutatót az idei év karácsonyára tervezik. Spielberg az év további részét sem tölti majd tétlenül, az Internet Movie DataBase szerint a rendező jelenleg tizenegy projektre szerződött le, ebből öt még az idén elkészül, négyet jövőre forgat a rendező, kettő munkálatai pedig a 2007-es esztendőben kezdődnek.

A Vengeance (Bosszú) című, 2006-ra ígért mozi az 1972-es müncheni nyári olimpia tragikus eseményeit idézi fel. A játékok alatt palesztin fegyveresek az olimpiai faluban meggyilkoltak két izraeli sportolót és túszul ejtettek kilencet. A német rendőrség a túszok kiszabadítására tett kísérlete nem járt sikerrel és mind a kilenc túsz életét vesztette. A nyolc palesztin terroristából ötöt agyonlőttek a rendőrök, hármat foglyul ejtettek, de alig egy hónap múlva szabadon engedték őket, amikor társaik eltérítettek egy Lufthansa gépet és a szabadon bocsátásukat követelték a német kormánytól. Az izraeliek ezután egy képzett brigádot indítottak útnak, hogy nyomozza ki a gyilkosok búvóhelyét és bosszulja meg a müncheni vérengzést.

1984-ben George Jonas Bosszú címmel megírta a túszejtés és az utána következő hajtóvadászat történetét. A könyvből két évvel később tévéfilm készült Gedeon pallosai címmel, Michael York főszereplésével - elképzelhető, hogy Tony Kushner és Eric Roth, a Vengeance forgatókönyvírói is merítenek majd a nagysikerű regényből. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS