2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Durvábban bánnak az eladók a kövér vásárlókkal

2005. április 08. 14:51, utolsó frissítés: 14:51

Eden King, a houstoni Rice Egyetem munkatársa vizsgálódásai során kiderítette, az áruházi, bolti eladók durvábban beszélnek az elhízott ügyfelekkel, kevésbé hajlamosak rájuk mosolyogni, sőt, szemükbe nézni is alig akarnak.


King, aki még egyetemi hallgató korában kezdett érdeklődni a téma iránt, lelkes kollégáival közösen tíz normális testsúlyú, fehér bőrű, 19-28 év közötti fiatal nőt kért fel arra, hogy különböző "alakban" látogasson el különböző áruházakba. Először kitömött ruhákban, XXXL-es méretűnek tűnő alkattal, alkalmi öltözetben végeztek próbavásárlást a boltokban, majd ugyancsak elhízottnak álcázva sportruházatban látogattak el ugyanabba az üzletbe, végezetül az álruhát levéve, normális testalkatú nőként tették ugyanezt. Az átfogó vizsgálat során összesen 152 üzletet látogattak végig.

A kísérlet eredményeként kiderült, hogy az eladók az elhízott vásárlókkal kevesebbet beszélgettek, mint normális testsúlyú társaikkal, és igyekezek a kövéreket minél hamarabb, minél kevesebb kontaktussal kiszolgálni. A legrosszabbul a hétköznapi öltözetben, vagy sportruházatban érkező dundi ügyfelek jártak, ők kapták a legkevesebb figyelmet, velük éreztették ellenérzésüket legerősebben az eladók.

"A testsúly miatti diszkrimináció áthatja a társadalmi érintkezés minden területét, még akkor is, ha olyan emberekről - bolti eladókról - van szó, akik részben azért kapják a fizetésüket, hogy kedvesek legyenek az ügyfelekkel" - szűrte a vizsgálat tanulságát Eden King. (velvet)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS