2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Önvédelemből lehet ölni Florida utcáin

2005. április 06. 10:58, utolsó frissítés: 10:58

A floridaiak egy kedden elfogadott új törvény értelmében anélkül is ölhetnek embert önvédelemből a nyílt utcán, hogy előtte megpróbálnának elmenekülni a támadó elől. A törvény következménye a bírálók szerint a vadnyugati mentalitás elburjánzása, lövöldözés, ártatlan áldozatok leterítése lesz.

A megtámadottnak az önvédelmi jog érvényesítéséhez eddig sem kellett először megpróbálnia kitérni, elmenekülni a támadó elől, ha otthonában törtek rá, illetve munkahelyén vagy autójában. A "házam a váram" elvet kiterjesztő törvény szerint most már a köztereken, utcákon, nyilvános helyeken is ölhet önvédelemből a menekülés kísérlete nélkül az, aki ésszerű és belátható módon úgy ítéli meg, hogy halálos veszélyben forog, vagy súlyos testi bántalom fenyegeti.

Florida állam képviselői 94 szavazattal 20 ellenében fogadták el a törvényt, amelyet a szenátus a múlt héten 39 vokssal, ellenszavazat nélkül hagyott jóvá. A "Tapodtat se hátrálj" törvényt még alá kell írnia Jeb Bush kormányzónak, George Bush elnök öccsének ahhoz, hogy hatályba léphessen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS