2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Párt a nők választanak, mert a férfiaknak csak a külső a fontos

2005. április 04. 15:39, utolsó frissítés: 16:24

Tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy párkeresésben a nők választása a döntő. A legújabb kutatások szerint a nők az életre szóló partner keresése közben lényegesen válogatósabbak. A férfiak hagyják magukat elvakítani a nő szépsége és vonzereje által, addig a nők sokkal többet adnak az olyan értékekre, mint megbízhatóság vagy státusz.

A kutatást berlini, londoni és edinburghi tudósok végezték magányos férfiak és nők segítségével. Az úgynevezett "fastdating" - gyors randevú - során 20 nőt és 26 férfit figyeltek meg Münchenben. Ennél az ismerkedési formánál a férfiak és nők csak néhány percet töltenek együtt az első találkán, amelyet gyakran valamilyen ügynökség hoz létre, és a rövid beszélgetést követően döntik el, hogy akarnak-e még találkozni a másikkal. A kutatók arra kérték a részvevőket, hogy egy kérdőíven sorolják fel párválasztási kritériumaikat.

Férfiak és nők egybehangzóan állították, hogy a potenciális partner jelleme és egyénisége fontos a számukra. Ám a találkozó után a férfiak csaknem kizárólag a nő külleme szerint döntöttek, míg a nők a férfiről szerzett összbenyomásra alapozták döntésüket - mondta el Lars Penke, a berlini Humboldt Egyetem pszichológia professzora.

Penke szerint a felmérés tapasztalatai megerősítik az evolúció-biológia vonatkozó feltevését. Arról van szó, hogy párválasztáskor a nők többet kockáztatnak, mert a szexuális együttlét nyomán teherbe eshetnek, miközben a férfi eltűnhet a porondról. Ezért a nők kezdettől fogva válogatósabbak és - gyakran nem is tudatosan - azt szeretnék megtudni a férfiről, vajon alkalmas-e családalapításra.

A megfigyelt férfiaknál viszont a nő vonzereje minden egyéb megfontolást háttérbe szorított, családszeretet vagy társadalmi státus nem játszott már szerepet - vélekedett.

A professzor szerint azonban nem szabad túlértékelni a kutatás eredményét. A "fastdating" főleg az ismerkedést, és nem a párkapcsolatot szolgálja. Vagyis a találkozón a "szinglik" csak arról döntenek, hogy találkoznak-e újra, és e téren a vonzó nők minden bizonnyal nagyobb eséllyel indulnak. (mti/velvet)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS