2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rangos meghívottak nélkül zajlik a brit királyi esküvő?

2005. április 04. 14:53, utolsó frissítés: 14:53

Sorra mondják vissza a részvételt az európai királyi családok magas rangú tagjai Károly brit trónörökös hétvégi esküvőjén. A walesi herceg és kedvese, Camilla Parker Bowles pénteken esküszik örök hűséget egymásnak a windsori városházán, hangsúlyozottan szerényre tervezett külsőségek közepette, de a körülmények a jelek szerint még az elképzeltnél is sokkal szerényebbek lesznek.

Amikor kiderült, hogy a polgári ceremóniát jogi zökkenők miatt nem lehet a windsori királyi kastélyban megtartani, csak a helyi tanácsháza közrendi alattvalók által is használt házasságkötő termében, Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő szinte azonnal bejelentette, hogy ő oda nem teszi be a lábát.

Az uralkodó állítólag ezt azzal magyarázta környezetének, hogy ő, mint az anglikán egyház főkormányzói rangú világi vezetője nem vehet részt polgári esküvőn. Általános vélekedés szerint azonban a királynő távolmaradásával ad hangot az ara személye és az esküvő körülményei iránti erőteljes nemtetszésének.

A News of the World beszámolója szerint azonban az európai uralkodóházak vezetői is egymás után jelzik, hogy sem ők, sem családtagjaik nem kívánnak jelen lenni a brit trónörökös esküvőjén. A bulvárlap bennfentes udvari forrása azt mondta: az európai uralkodók egyszerűen nem tekintik eléggé királyinak a frigyet ahhoz, hogy elfogadják a Buckingham-palota meghívását, sőt többüknek afelől is kétségei vannak, hogy az esküvő jogilag érvényes lesz-e.

A meghívottak némelyike egészen megalázó indokkal mondta vissza részvételét. Viktória hercegnő, a svéd trón várományosa például azzal magyarázta távolmaradását, hogy pénteken egy IKEA raktáráruházat kell megnyitnia Japánban.

Frederik dán trónörökös grönlandi túrán vesz részt, Fülöp herceg, a spanyol korona várományosa pedig egyelőre nem is válaszolt a meghívásra, ahogy Konstantin görög exkirály sem, annak ellenére, hogy ő II. Erzsébet királynő közeli barátja. Eddig a norvég királyi ház az egyetlen, amely megfelelő szintű képviselő küldését jelezte: az oslói udvar részéről Haakon trónörökös lesz jelen Windsorban. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS