2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őssejtek és vérátömlesztés a hosszú élet egyik titka

2005. február 18. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

A Stanford Egyetem kutatói egérkísérleteik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az, aki vérátömlesztés útján állandóan más vérével frissíti a sajátját, hosszú életre számíthat – olvasható az Utro című orosz nyelvű hírportálon. A tudósok idős egereknek ömlesztették át fiatal egyedek vérét. A friss vér leginkább az izmok állapotán érezteti jótékony hatását.

Vérátömlesztés hatására könnyebben gyógyulnak az esetleges izomsérülések is. A vörösvértestek "megfiatalítják" a májat. A vizsgálatot vezető Thomas Rando professzor rámutat, hogy a tudósok sokáig nem tudták megfejteni, miért gyógyulnak oly nehezen a jó vérellátás ellenére az idősek izomsérülései.

Most kiderült, az őssejtek a fontosak, amelyek a vérben is megtalálhatók. Minél idősebb ugyanis a szervezet, annál kevesebb az őssejt a vérben. Következésképpen a "friss" vér az őssejtek révén fiatalít.

A tudós ugyanakkor rámutat, hogy önmagában a "friss" vér még nem egyenlő a fiatalság elixírjével. Ezzel együtt a professzor biztos abban, hogy a stanfordi kutatások révén a nem túl távoli jövőben lehetővé válik olyan gyógymódok kidolgozása, amelyekkel nemcsak az egerek, de az idős betegek esetében is gyorsítható a sebgyógyulás. (utro/hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS