2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A majmok is vevők a szexképekre

2005. február 16. 13:42, utolsó frissítés: 13:43

Egy amerikai tanulmány szerint a rhesus makákók hajlandóak áldozatot hozni azért, hogy erősebb, vagy szexuálisan vonzó társaik képeit nézhessék. A fogságban tartott hím rhesusok választhattak, hogy nagyobb adag cseresznyelevet kapnak, vagy pedig kisebb adagot azzal a kiegészítéssel, hogy végignézhetnek néhány fotót.

A gyümölcslevek mennyiségének változtatásával mérték le, hogy a majmok mennyire értékelik a különböző képeket. A kutatás során kiderült, hogy a majmok sokkal kevesebb nyalánksággal is beérték, ha láthatták a náluk hatalmasabb társaik vagy a nőstényeik fotóját.

A gyümölcslé-fotó piacon a nőstények hátsófertály-képe kelt a leginkább, gyakorlatilag minden hím hajlandó volt lemondani a teljes adagról egy-egy szebb fenék látványáért. Ahhoz azonban, hogy akár csak egy pillantást is vessenek a náluk gyengébb egyedek képére, a kutatók nagyobb gyümölcsadagot kellett felajánljanak.

A kutatók szerint ha többet tudunk meg arról, hogyan értékelik az állatok a szociálisan fontos információt, talán az emberi autizmus sikeresebb kezelésében is előbbre juthatunk. Az autisták ugyanis nem szívesen néznek rá más emberekre, és ha igen, akkor sem tudják összegyűjteni a szükséges érzelmi információkat. (origo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS