2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egész negyednyi palotát építtetett magának Néró

2005. január 20. 11:35, utolsó frissítés: 11:35

Amatőr barlangkutatók egy távirányítós videokamera segítségével igen értékes mozaikokra bukkantak a hét elején Rómában. Régészek azt feltételezik, hogy Nérónak az egykori Colle Oppio dombon épült pompázatos palotájából vagy esetleg a hozzá kapcsolódó fürdőkből származhatnak a mozaikok.

Barlangászok és régészek egybehangzó véleménye szerint ugyanis Néró palotájának eddig feltárt részei csupán töredékét képezik az egykor hatalmas kiterjedésű palotának. Az amatőr barlangászok által most felfedezett mozaikrészleten három meztelen alak egy erjesztőkádban éppen a leszüretelt szőlőt tapossa, egy másik fuvolázik nekik, egy ötödik pedig a szőlőt szedi egy dézsába.

A hatalmas mozaik, melynek részleteit a barlangászok nemcsak a robotkamera segítségével vizsgálták meg, kb. 3 méter x 2,5 méter kiterjedésű lehet.

A Traianus thermái alatt megtalált hatalmas barlangrendszer csak megrősíti a régészeket azon feltételezésükben, hogy Néró egykori Domus Aurea-ja, azaz „aranypalotája” igazából nemcsak több házat, hanem egész városnegyedeket foglalt magában. A Domus Aurea eddig feltárt részletei ugyanis kissé távolabb esnek a most megtalált boltíves palotarészektől.

A Domus Aurea egyes részeit már a 15. században felfedezték, amikor a krónikások feljegyzése szerint egy fiatal művész a környéken sétálva belesett egy föld alatti üregbe. A véletlen folytán felfedezett barlangrendszerben aztán Néró Domus Aurea-jának részleteire bukkantak. A hely vonzotta a művészeket – az akkor megtalált mozaikokból igen sok festő és szobrász merített ihletet. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS