2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkerült Don Quijote faluja

2005. január 19. 18:09, utolsó frissítés: 18:09

"La Mancha egyik falujában – a nevét említeni sem akarom – élt nemrég egy nemesember, olyasféle, akinél a fogason dárda, régi pajzs függ, van egy girhes paripája" – így kezdődik Cervantes 400 éves regénye, amely a Biblia után a második legtöbb nyelvre lefordított könyv.

Kiadásának négyszázadik évfordulójára készülve a madridi Complutense Egyetem tíz kutatója – irodalmárok, geográfusok, történészek, filológusok, szociológusok és matematikusok – két éves vizsgálódással felvázolta Don Quijote és szolgája barangolásainak útvonalát.

Cervantes ugyanis a történetben később néhány utalást elejtett. Így a kutatók számításokat végezhettek a mű néhány megnevezett helysége és az említett utazási idők alapján, valamint kalkulációkat készíthettek arra nézve is, hogy milyen évszakban mekkora sebességgel haladhatott a lovag és lova, illetve Sancho Panza és szamara.

A kutatók úgy találták, hogy a meg nem nevezett la manchai falu Villanueva de los Infantes, amely Madridtól 225 kilométerre délre, Ciudal Realtól pedig 50 kilométerre délkeletre helyezkedik el.

Az elzárt és barátságtalan vidék ma is bővelkedik szélmalmokban és rosszhírű fogadókban. De a kis falu a felfedezés nyomán most reménykedik, hogy az idegenforgalma fellendül. A falu azonosítása után egyébként felerősödtek azok a hangok is, amelyek szerint a lovag és hű szolgája szintén nem a képzelet szülöttei voltak. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS