2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A tartós erekció titka

2002. március 26. 14:37, utolsó frissítés: 2002. október 12. 21:07

Amerikai kutatóknak sikerült leírniuk a férfi merevedés tartósságának mechanizmusát, első ízben magyarázva meg, hogyan marad fenn az erekció az első izgalmi szakasz után is. Bár az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói már tíz évvel ezelőtt kiderítették, hogy az erekciót a péniszben lévő idegek által felszabadított nitrogénoxid váltja ki, ugyanezek a kutatók csak mostanra tudták leírni azt a mechanizmust, amely a hosszan tartó merevséghez szükséges folyamatos nitrogénoxid-termelést előidézi. "A merevedés fiziológiája olyan, mint az autóvezetés -- magyarázza Arthur Burnett urológus professzor, igyekezve egy képszerű hasonlatot találni. -- Nem elég beindítani a motort, aztán csak várni, hogy eljussunk valahova. Rá kell lépni a gázra, aztán nyomni folyamatosan."

Az urológus vezette baltimore-i csapat a napokban közzétett egy tanulmányt, melyben kimutatta, mi történik a nitrogénoxid-termelés kezdeti szakasza után, amelynek hatása csupán néhány másodpercig tart. Génmanipulált egereken és patkányokon végzett kísérletek nyomán felfedezték, hogy az idegek szerepét átvevő véredények biztosítják a szervezetben a hímvessző megkeményedéséhez és a merevedés fenntartásához szükséges folyamatos nitrogénoxid-ellátást.
"Amint a vér elkezd beáramlani a péniszbe, a véredények nitrogénoxid-forrása folyamatosan aktiválódik, így további nitrogénoxid szabadul fel, több szövet duzzad meg, több vér áramlik be a tartós erekció érdekében" -- mondja Burnett. Ez az eseménysorozat akkor kezdődik, ha egy erotikus gondolat vagy fizikai érzés elindítja az értágító hatású nitrogén-oxid felszabadulását a pénisz idegvégződéseiben. A tartós merevedés egyik kulcseleme egy enzim, mely a nitrogénoxid-termelés forrása, és amely a "kirakós játék" utolsó hiányzó eleme volt. Burnett professzor reméli, hogy az új felfedezésnek számos terápiás haszna lesz a merevedési problémák kezelésében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS