2023. március 29. szerdaAuguszta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A méhek is lerészegednek az alkoholtól

2004. október 26. 12:03, utolsó frissítés: 12:03

Az Ohio Állami Egyetem kutatói, Julie Mustard és Geraldine Wright az etanol hatásait vizsgálták mézelő méheknél. A méheket szívószálból készített kis hámba fogták, és 10 és 100 százalék közötti töménységű etanololdatokkal itatták őket. A 10 százalékos oldat erőssége nagyjából a borénak felel meg, míg a 100 százalékosé a 200-fokos gabonapálinkáénak.


Azt tapasztalták, hogy a nagyobb töménységű – 50, 75 illetve 100 százalékos – etanololdatot fogyasztó méhek az idő nagy részét szárnyaikon fekve töltötték, és nem tudtak felállni. Az elfogyasztott etanol mennyisége és a bonyolultabb mozgásformák visszaszorulása tehát összhangban állt egymással. Minél nagyobb töménységű etanololdatot fogyasztott el az adott méh, annál kisebb valószínűséggel repült vagy párzott, és annál nagyobb eséllyel feküdt lábaival a levegőben kalimpálva.

A kutatók következő vizsgálatának a tárgya az lesz, hogy vajon sok emberhez hasonlóan az egyébiránt igen szelíd mézelő méhek is agresszívabbá válnak-e alkohol hatására. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS