2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rekordot döntött az első magánűrhajó

2004. október 05. 14:47, utolsó frissítés: 14:56

Öt nap leforgása alatt hétfőn másodszor emelkedett magasba a világ első magán űrrepülőgépe, a SpaceShipOne, hogy elérje a világűr határát. Az űrhajót a kaliforniai Mojave-sivatagból egy szállító repülőgép indította útjára kelet-európai idő szerint délután öt óra körül.


Egy óra együttrepülés után, 15 kilométeres magasságban a két jármű szétvált, majd ezt követően az űrhajó a hangsebességnél háromszor gyorsabban száguldani kezdett a világűr határa felé. Az űrbe érve három és fél percet tölt el a súlytalanság állapotában, majd 90 perc repülés után délután fél hat után visszaérkezett a Földre.

A SpaceShipOne az első teljes egészében magánpénzekből finanszírozott repülőgép, amely átlépte – első tesztrepülésén június 21-én, majd első "éles" repülésén szeptember 29-én – a világűr küszöbét, azaz több mint 100 kilométerre eltávolodott a Földtől.

Az X Prize nevű alapítvány az űrturizmus támogatására 10 millió dolláros díjat tűzött ki azon űrrepülő gyártói számára, amely két héten belül kétszer sikeres űrrepülést hajt végre. Az X Prize elnöke, Peter Diamandis hétfőn bejelentette: a Scaled Composites cég által épített SpaceShipOne magánűrhajó múlt szerdai repülése után ismét teljesítette a feladatot, így a díjat elnyerte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS